Natuurlijk Imkeren

Al langer had ik het voornemen, maar in 2021 was de gelegenheid eindelijk daar: ik kon de opleiding biodynamisch imkeren aan de Kraaybekerhof academie gaan volgen. Jos Willemse, de Odin Imker, verzorgd deze opleiding al jaren en is een bijzonder inspirerende docent. Waar een reguliere imkeropleiding vooral nadruk op theorie en ziektebestrijding legt, is de BD opleiding eerder een spirituele reis naar het wezen van de bij en wat wij van haar kunnen leren. Dat, en wat wij kunnen doen om haar te ondersteunen op een liefdevolle en respectvolle manier.

Lees meer »

Kwekerij vol Leven

Een van de leuke contacten (zie mijn vorige blogbericht) dat is gelegd in de afgelopen weken is met biologische plantkwekerij Van Houtum in Doorn. Een prachtig familiebedrijf dat al jaren bezig is met de vermeerdering en verkoop van biologische tuinplanten. Het plantgoed dat ze aanbieden is onder andere geselecteerd op robuustheid (geen chemicalien of kunstmest nodig om deze planten op de been te houden) en insect vriendelijkheid. Ook werk ik graag met de BioKultura compost producten die ontwikkeld en verkocht worden door de mensen van Van Houtum. Niet de goedkoopste, maar zeker wel de mooiste compost, tuinaarde en mestcompost waarmee ik de afgelopen jaren heb gewerkt. Een ander mooi principe is dat deze kwekerij planten niet kunstmatig vroeg laat bloeien in het voorjaar. Dat betekend dat wanneer een plant bloeit op de kwekerij, hij volgend jaar ook in die periode zal bloeien in jouw tuin. Dit klinkt logisch, maar in de gangbare tuincentra kun je hier niet vanuit gaan. Deze planten worden immers voorgetrokken in verwarmde kassen om prachtig bloeiend aan te komen in het tuincentrum. Waarom is het belangrijk te weten wanneer een plant zal bloeien? Omdat we trachten jaar rond dracht (bloeiende planten) in de tuin te hebben.

Lees meer »

Goed Begin

‘Gewoon beginnen!’ was een reactie die ik veel hoorde op mijn idee om een eigen bedrijfje op te zetten. Tot op dat moment had ik altijd in loondienst gewerkt en kon alleen raden wat er allemaal komt kijken bij het opzetten van een onderneming. Het maken van een site, bijhouden van administratie, belastingaangiftes in een oerwoud van regelingen voor de starter en niet onbelangrijk; het binnenhalen van klussen.

Lees meer »