Natuurlijk Imkeren

Gepubliceerd op 10 september 2021 om 00:00

Al langer had ik het voornemen, maar in 2021 was de gelegenheid eindelijk daar: ik kon de opleiding biodynamisch imkeren aan de Kraaybekerhof academie gaan volgen. Jos Willemse, de Odin Imker, verzorgd deze opleiding al jaren en is een bijzonder inspirerende docent. Waar een reguliere imkeropleiding vooral nadruk op theorie en ziektebestrijding legt, is de BD opleiding eerder een spirituele reis naar het wezen van de bij en wat wij van haar kunnen leren. Dat, en wat wij kunnen doen om haar te ondersteunen op een liefdevolle en respectvolle manier.

Bij natuurlijk imkeren past vanzelfsprekend ook een bijenwoning die het volk gelegenheid geeft te floreren op eigen kracht. Want dat is tenslotte waar we naar streven: het faciliteren van het bijenvolk om zichzelf gezond en vitaal te houden. Iets waar bijen goed toe in staat zijn, wanneer wij niet te veel kunstmatig ingrijpen.

Klotzbeutes of bijenboomkasten zijn zo’n natuurlijke manier van huisvesten. Het binnenklimaat van een holle boomstam is op zo veel vlakken superieur aan kunstmatige vierkante kasten, dat heel wat natuur imkers hier voor kiezen. Toch viel de verkrijgbaarheid van klotzbeutes in Nederland mij tegen, misschien omdat het hier een minder traditionele manier van bijenhouden is geweest? Regelmatig maak en verkoop ik klotzbeutes. Als u hierin interesse heeft, bel of mail mij gerust. 

 

Hieronder een mooi filmpje van en over de Odin Imkerij. Voor mij geeft dit in een notendop weer waar het biodynamisch imkeren over gaat.

 

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.