Tuinwerk

Het grootste deel van mijn werk is tuinwerk. Ontwerp, aanleg, onderhoud, advies. Heel graag werk ik met mooi biologisch plantgoed en laat mij inspireren door de permacultuur principes. Ik vind het leuk en belangrijk mijn klanten te enthousiasmeren hun tuin interessant te maken voor mens plant en dier. Aanplant van eetbare, bloeiende of geneeskrachtige planten. Gebruik van regenwater in de tuin door het plaatsen van een regenton of loskoppelen van hemelwaterafvoer. Het opzetten van een composthoop. Bouwen van een insectenhotel. Maar ook voor algemeen onderhoud, snoeien, nieuwe aanplant en dergelijke kunt u bij mij terecht.

Tuinderswerk

Vanuit mijn achtergrond als biologisch tuinder vind ik het heerlijk om mij met de professionele of hobbymatige teelt van groentes en fruit bezig te houden. Ook hierin voel ik mij sterk geïnspireerd door de permacultuur principes, maar heb kennis over en ervaring met veel meer technieken en insteken. Voor mij is het overduidelijk dat voor het kweken van volwaardige voeding, vol smaak, voedingsstoffen en heilzaamheid, de plant met respect en zorg geteeld moet zijn. Zorg voor bodem en omgeving zijn topprioriteit van de biotuinder.

 

Plantgoed en up-cycle producten

Op mijn vrolijkst kom ik thuis wanneer ik langs de weg een mooie boomstam heb gevonden waar ik iets van kan gaan maken. Of wanneer ik bij iemand stekken heb kunnen nemen van een mooie plant. Met zorg aandacht besteden aan iets wat eerst geen bijzondere waarde had en het daarmee in waarde doen stijgen. Het maken van mooie up-cycle producten is iets wat ik in de toekomst graag zou doen met Een Groene Zaak.

Sinds 2021 ben ik begonnen met het vermeerderen van vaste planten die ik vaak gebruik in de tuinen die ik aanleg. Hiervoor gebruik ik het platte dak van mijn ouders huis, waarmee deze (naast het opwekken van zonenergie en het droog en warm houden van het huis) een extra functie heeft gekregen.

Natuurlijke bijenkasten

Sinds het lezen van de Anastasia boekenserie koester ik de wens boomstam bijenkasten te maken. Als bioloog voelt het ontzettend logisch dat dit type ‘bijenhuis’ een zeer gunstige is. Het is vrijwel identiek aan de natuurlijke nestplaats van de honingbij, tenslotte.

De bijenbomen maak ik van boomstammen die al hol zijn door rotting. In overleg met de gebruiker maak ik er toplatten in, een dichte dekplaat, ruimte voor honingkamer; noem maar op.