Beplantingsplan
Een mooi tuinontwerp valt of staat met een passend beplantingsplan. Welke planten gebruik je waar om de gewenste sfeer in de tuin te bereiken? Naast licht, vocht en bodem-wensen van de plant let ik hierbij op veel elementen. Denk bijvoorbeeld aan bladkleur, bladvorm en de ecologische waarde van de begroeiing in jouw tuin. Maar ook de prachtige winter-silhouetten van sommige uitgebloeide, afgestorven, planten kunnen een goede reden zijn om een plant te kiezen.
Wilt u de plantborders in uw bestaande tuinontwerp nieuw leven inblazen? Of zoekt u een mooi beplantingsplan om uw kakelverse tuinontwerp af te maken? Een Groene Zaak helpt u hier graag bij.
Vanzelfsprekend kan ik het beplantingsplan ook voor u realiseren. Het inkopen van plantgoed en alle andere benodigdheden zoals compost en mest doe ik bij leveranciers waarvan ik de kwaliteit ken en vertrouw.
Tuin aanleg
U heeft een gaaf plan om uw tuin opnieuw vorm te geven. Misschien bent u zelf aan de tekentafel gaan zitten of heeft u een tuinarchitect in de arm genomen. Bij het aanleggen van een tuin komt alleen best veel kijken. Inkopen van de materialen, grondwerk, straatwerk, timmerwerk... om over de benodigde gereedschappen nog maar te zwijgen.
Een Groene Zaak helpt u graag bij het aanleggen van uw droomtuin. We beginnen met het uitgebreid doorspreken van het tuinplan. Aan de hand van dit gesprek maak ik een prijsindicatie voor u. Zo weet u wat u kunt verwachten. Afhankelijk van het ontwerp en uw wensen leg ik de tuin alleen of in samenwerking met vakkundige collega's voor u aan. U kunt natuurlijk ook zelf mee aan de slag.
Tuin onderhoud
Bij Een Groene Zaak bent u aan het juiste adres voor ecologisch onderhoud van uw tuin. In samenspraak stel ik een onderhoudsplan op.. Van eenmalig achterstallig onderhoud tot een jaar-rond onderhoudsplan, samen vinden wij een passende oplossing voor uw tuin.
Snoeien, bodemverbetering, bemesting, herbeplanting bij uitval, plantverjonging, vijveronderhoud; ik help u met plezier.
In een ecologisch onderhouden tuin staan natuurlijke processen centraal. Een van de belangrijkste elementen hierin is het gezond maken en houden van de bodem. We ondersteunen het bodemleven door het zo min mogelijk fysiek te verstoren, het te voeden met veel compost en mulch en vanzelfsprekend niet te vergiftigen met 'gewasbeschermingsmiddelen'. In ruil hiervoor geeft het onze planten wat zij nodig hebben. Macro en Micro nutriënten, bescherming tegen schadelijke micro-organismen, water. Hierdoor neemt de behoefte aan kunstmatig corrigeren bij problemen al enorm af; planten staan steviger in een gezonde bodem.
Ook is de benadering van wilde planten, ook wel bekend als onkruid, iets anders in een ecologische tuin. Dat hoeft helemaal niet te betekenen dat we alles laten gaan! Wel kijken we nog eens kritisch naar dat onkruid. Waarom groeit het zo goed op deze plek? En kunnen we gewenste planten vinden die van de zelfde omstandigheden houden?
Soms is onkruid een prima indicator van een dieperliggend probleem. Gebreken aan zekere nutriënten bijvoorbeeld.
En vaak hoeven we eigenlijk ook niet zo bang te zijn voor al die wilde weelde.
Een gezonde bodem is niet noodzakelijk een stevig bemeste bodem. In een ecologisch onderhouden tuin proberen we ver vooruit te denken en hierin past het niet om in de lente overmatig te voeden om vervolgens in het najaar als een wilde te moeten snoeien. We gaan voor kwalitatief beheer, niet voor kwantitatief. Daarom is er vaak minder onderhoud nodig dan in een tuin onderhouden door een reguliere hovenier.
Groendaken
Het vergroenen van daken is hip and happening. En dat is niet raar. Met een groen dak bufferen we regenwater en verhogen de isolatie van het dak. Tegelijk vergroenen we vierkante meters die normaal onbenut zijn. Zowel sedum- als kruid- bedekte daken geven bloei en daarmee voeding aan belangrijke insecten. In combinatie met zonnepanelen neemt het rendement hiervan ook nog eens toe. Tot slot helpen groendaken bij het zuiveren van lucht door het opnemen van fijnstof.
Dat de voordelen van een groendak groot zijn blijkt ook wel uit de subsidieregelingen die veel gemeenten bieden. In sommige gevallen loopt dit op tot wel €30/m2 en is daarmee zeker de moeite van het onderzoeken waard.
Een Groene Zaak kan uw dak vergroenen! Hiervoor maak ik gebruik van de producten van Earth Kweek. Dit Utrechtse bedrijf maakt super groene sedum- en kruiden- dak modules. Hiervoor gebruiken zij Portugees kurk voor het maken van de 'tray', gewoven doek uit reststromen en een substraat van compost en gebroken oude dakpannen. Ook is er een volledige biobased versie waarin het doek vervangen is voor schapenwol. Vanzelfsprekend wordt er door Earth Kweek op een biologische manier gewerkt, al is het SKAL-certificeren complex vanwege de gerecyclede grondstoffen in hun producten. Earth Kweek levert drie type groendak-modules, met sedum of bloeiende kruidenplanten. En wie niet kan kiezen kan natuurlijk een mooie mix samenstellen!
Het resultaat is een duurzaam alternatief op de welbekende plastic sedum modules.
Enthousiast geworden? Neem vandaag nog contact op voor een geheel vrijblijvende offerte.