Zorgen voor de bodem - De basis
Om onze ecologische tuin een weelde van bloemen, planten, insecten en ander leven te laten zijn beginnen we wat mij betreft bij goede zorg voor de bodem. Een gebalanceerde bodem met haar enorme biodiversiteit is immers het best in staat onze planten te bieden wat zij precies op dat moment nodig hebben. Macro nutrienten (stikstof, fosfor en kalium) om te groeien, bloeien en vrucht te vormen. Micro nutrienten (o.a. diverse sporenelementen) voor allerlei cellulaire prosessen. Vocht wanneer de plant dit nodig heeft, of juist het weg laten lopen van water wanneer er daarvan te veel is, bijvoorbeeld in een natte winter. Daarnaast is een gezonde bodem een woning en buffet tegelijk voor talloze organismen die leven van het dode organische materiaal in de grond en van elkaar. Hun poep zit vervolgens weer vol met nutrienten voor onze planten.
Tijdens mijn masteropleiding in Wageningen heb ik mij toegelegd op het bestuderen van de bodem, haar ecologie en de relatie tot onze planten. De kennis die ik tijdens deze specialisatie heb opgedaan gebruik ik dagelijks in mijn werk, wanneer ik een nieuwe tuin realiseer en moet bedenken hoe ik de bodem optimaal kan maken voor de gekozen beplanting. Of wanneer ik onderhoud pleeg en constateer dat een bodem juist niet floreert en wat hulp kan gebruiken. Met de kennis vanuit mijn studie en meer dan 10 jaar eigen experimenten in mijn tuinen en die van klanten, weet ik snel te herkennen wat een bodem nodig heeft en weet ik hoe dat op een natuurlijke manier aan te rijken.
Zo is het met de benodigde kennis lang niet altijd nodig, of zelfs wenselijk, om hoog geprijsde bodemproducten aan te schaffen. Vaak zijn vriendelijk geprijsde opties, die inderdaad niet te vinden zijn bij je lokale tuincentrum, zelfs beter. Aan mijn klanten bied ik o.a. de volgende bodemverbeteraars aan tegen gunstige prijzen, informeer gerust naar de opties:
- Bentoniet (vergroot vocht en nutrient bindend vermogen van de bodem)
- Zeeschelpenkalk (pH verhogdend, kalk en een breed scala aan andere micro nutrienten)
- Wormenmest
- BioKultura compost en mescompost
- Bodemverbeterende wormenmix (pendelaars en strooisellaag wormen, verbeteren structuur en waterdoorlatendheid bodem)
- Organische mestkorrels (breed inzetbaar, macro en micronutrienten, erg effectief voor een goede bloei en vruchtzetting)
Wat ik iedereen zou kunnen aanraden is het maken van eigen compost. Het maken van compost kun je zo gek maken als je wilt. Van enorme hopen met een inhoud van meerdere kubieke meters, tot een kleine wormencompostbak niet veel groter dan het gft emmertje in de keuken. Zelfs een 'compostbuis' is een goede optie, waarbij er rechtstreeks in de border gecomposteerd kan worden! Graag denk ik met u mee wat voor uw situatie een passend compost systeem is.
Zelf lever ik ook wormencompostbakken, compost wormen en allerlei benodigdheden voor het maken van wormencompost. Vraag mij gerust naar de mogelijkheden!